Αρχική Σ.Υ.Α.Τ. Συλλαλητήριο για Προϋπολογισμό – 16 Δεκέμβρη

Συλλαλητήριο για Προϋπολογισμό – 16 Δεκέμβρη

109

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟΝ ΑΝΤΙΛΑΪΚΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ
ΠΕΜΠΤΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 6.00 μ.μ.
ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΠΛ.ΚΑΝΙΓΓΟΣ 5.15 μ.μ

Συναδέλφισσες/οι,

Η κατάθεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού συμπληρώνει και ολοκληρώνει τη σφαγή των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης, φέρνει νέες άγριες περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση και στην πρόνοια, αύξηση των φόρων και των χαρατσιών.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΕ… ΨΙΧΟΥΛΑ
Μεγάλο μαχαίρι προβλέπεται στις λαϊκές ανάγκες για συντάξεις και στα επιδόματα ανεργίας. Οι μεταβιβάσεις του τακτικού προϋπολογισμού προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης περικόπτονται κατά 1,133 δισ. ευρώ και διαμορφώνονται στα 20,441 δισ. ευρώ από 21,574 δισ. ευρώ φέτος. Οι αυξήσεις των κονδυλίων για τις κύριες συντάξεις είναι πλασματικές. Αυτές δεν οδηγούν σε αύξηση των συντάξεων, που θα συνεχίσουν να παραμένουν καθηλωμένες και να συμπιέζονται. Η αύξηση των ποσών οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων και στην κάλυψη των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων. Τα χρήματα που διατίθενται από τον προϋπολογισμό για τους ανέργους (ΟΑΕΔ) μειώνονται φέτος κατά 149 εκατ, στα 505 εκατ. από 654 εκατ. ευρώ. Το επίδομα ανεργίας των 390€ παίρνουν μόνο το 1/11 των εγγεγραμμένων ανέργων. Τον μήνα Οκτώβρη επιδοτήθηκαν 104.184 άνεργοι στο σύνολο των 987.763 που φαίνονται στον ΟΑΕΔ!

Η ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΟΞΕΥΕΤΑΙ ΣΤΑ 50 ΔΙΣ ΕΥΡΩ!
Από αυτά, τα 2 δισ. θα είναι από αύξηση των έμμεσων φόρων, από όπου προέρχονται πάνω από τα μισά έσοδα του κράτους. Η ποσοστιαία συμμετοχή στα φορολογικά έσοδα των επιχειρηματικών ομίλων, είναι μόλις 5,46%. Δηλαδή το υπόλοιπο 94,54% των φόρων, τα πληρώνει ο εργαζόμενος λαός! Ότι λείπει από τους εργαζόμενους, προστίθεται στους επιχειρηματικούς ομίλους. Στο πλαίσιο της «πράσινης και ψηφιακής μετάβασης» τριπλασιάζεται η χρηματοδότηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και τετραπλασιάζεται στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δηλαδή για τη στήριξη των αντίστοιχων υποδομών και επενδύσεων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, το ΕΣΠΑ, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΗΣ ΚΕΡΔΟΦΟΡΙΑΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΩΝ ΟΜΙΛΩΝ
«Σφαγή» γίνεται στις μεταβιβάσεις του τακτικού προϋπολογισμού προς τα νοσοκομεία, την Πρωτοβάθμια Φροντίδα και τον ΕΟΠΥΥ, καθώς το 2022 κόβονται 348 εκατ. ευρώ σε σχέση με τις αντίστοιχες μεταβιβάσεις φέτος. Οι τακτικές δαπάνες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, η οποία είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, ενώ θα μπορούσε να είχε ουσιαστική συμβολή τόσο στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων όσο και στην επιτυχία των εμβολιαστικών προγραμμάτων, ιδιαίτερα σε συνθήκες πανδημίας περικόπτεται φέτος περισσότερο από το μισό, από τα 268 εκατ. στα 128 εκατ. Αντίστοιχα η χρηματοδότηση των νοσοκομείων μειώνεται κατά 139 εκατ., από τα 1,473 δισ. φέτος, στα 1,334 δισ. το 2022. Ακόμα και οι μεταβιβάσεις προς τον ΕΟΠΥΥ περικόπτονται κατά 69 εκατ. ευρώ, από τα 505 εκατ. φέτος στα 436 εκατ. ευρώ το 2022.

– Και οι δαπάνες για… το ΝΑΤΟ
Την ίδια στιγμή που σοβάδες και ταβάνια πέφτουν στα κεφάλια μαθητών, που τα κοντέινερ τιτλοφορούνται ως αίθουσες διδασκαλίας, οι δαπάνες το 2022 για τα εξοπλιστικά προγράμματα, που εξυπηρετούν τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, θα ανέλθουν στα 3,5 δισ. (αυξημένες κατά 530 εκατ. ευρώ), ενώ σε αυτές πρέπει να προστεθούν και άλλα 4 δισ. για χρηματοδότηση των ΝΑΤΟικών δαπανών.

Συναδέλφισσες/οι,

Μπροστά στη νέα επίθεση που εξαπολύεται, πλάι στους ήδη τσακισμένους μισθούς και στις συντάξεις, στη τζάμπα εργασία, στο 10ωρο, στην απελευθέρωση της Κυριακής αργίας, στο τζογάρισμα των συντάξεων, ο προϋπολογισμός ναρκοθετεί τη νέα χρονιά με νέες μειώσεις στις δαπάνες για τη δημόσια υγεία, την πρόνοια και την κοινωνική ασφάλιση, τις κοινωνικές παροχές. Μπορεί να καιγόμαστε το καλοκαίρι, να πνιγόμαστε το χειμώνα, να είμαστε ανυπεράσπιστοι σε κάθε σεισμό, μπορεί τώρα και εν όψη γιορτών σε χιλιάδες λαϊκά σπίτια να μη μπει μισθός, μπορεί να μην έχουν ρεύμα ή να σκεπτόμαστε το δυσβάστακτο κόστος για τη θέρμανση όταν το κρύο θα θερίζει, μπορεί μέσα σε συνθήκες πανδημίας η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας να υποστελεχώνεται και να υπονομεύεται… όμως όλα αυτά θεωρούνται «ΑΝΑΠΤΥΞΗ»!

Να σημάνει αντεπίθεση!

Λύση και διέξοδος σ΄ αυτή τη «λαίλαπα» είναι οι συλλογικοί αγώνες για να μπουν εμπόδια στη στρατηγική των επιχειρηματικών ομίλων και των κομμάτων τους. Συσπειρωμένοι στα Σωματεία μας, δυναμώνουμε την πάλη στους χώρους δουλειάς, για ένα μέτωπο αντεπίθεσης στην βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική, για την αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων, για ένα δρόμο ανάπτυξης προς όφελος του λαού!

Συνεχίζουμε πιο αποφασιστικά την πάλη για:

– Αυξήσεις στους μισθούς. Κανείς εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού. Να καταργηθεί ο αντεργατικός νόμος με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση.
– Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ σε όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
– Επιστροφή της 13ης και 14ης σύνταξης, αλλά και όλων των απωλειών της τελευταίας δεκαετίας στις συντάξεις.
– Γενναία αύξηση των δαπανών για να ενισχυθεί το δημόσιο σύστημα Υγείας με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να ενισχυθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα και να γίνεται δωρεάν προληπτικός έλεγχος για τον κορονοϊό σε όλο τον λαό. Για να λειτουργήσουν Κέντρα Υγείας, κλινικές νοσοκομείων, όσες υποδομές έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια.
– Μειώσεις κατά 50% των τιμολογίων σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet και των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Μείωση των τιμών στα βασικά διατροφικά αγαθά και στα καύσιμα.
– Μείωση του ΦΠΑ και κατάργηση των έμμεσων φόρων στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τις εργατικές και λαϊκές οικογένειες. Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
– Την άμεση επιδότηση ενοικίου για λαϊκές οικογένειες και εργαζόμενους με χαμηλό εισόδημα και πολύτεκνες οικογένειες. Χορήγηση μηνιαίου στεγαστικού επιδόματος 300 ευρώ σε όλους τους φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από την οικία τους.

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΡΟΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ THN ΠΕΜΠΤΗ 16 ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΣΤΙΣ 6.00 μ.μ.