Αρχική Εργασια Πανελλαδική Απεργία – 10 Ιουνίου 2021

Πανελλαδική Απεργία – 10 Ιουνίου 2021

167

ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ & ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ
ενάντια στην απόφαση της Κυβέρνησης
να ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΖΟΥΓΚΛΑ και να εντείνει την εκμετάλλευση που βιώνουμε οι εργαζόμενοι καθημερινά.

Η κυβέρνηση μας γυρίζει 135 χρόνια πίσω και αυτό δεν θα περάσει!!!

Συναδέλφισσες/οι,

Την τελευταία δεκαετία με αφορμή την «κρίση χρέους» ποδοπατήθηκαν εργασιακά μας δικαιώματα όπως μείωση μισθών, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαθεσιμότητες, κατάργηση 13ου, 14ου μισθού, ηλεκτρονικό μητρώο συνδικάτων, ηλεκτρονική ψηφοφορία, εμπόδια στην προκήρυξη απεργίας κλπ.

Σήμερα, η Κυβέρνηση με δικαιολογία την «ανάπτυξη» καταργεί και το τελευταίο θεσμοθετημένο δικαίωμα των εργαζομένων, το δικαίωμά τους σε 8 ώρες εργασία, 8 ώρες ελεύθερος χρόνος, 8 ώρες ξεκούραση, όπως αυτά κατακτήθηκαν από το 1886, μετατρέποντας τον κάθε εργαζόμενο σε διαθέσιμο εργαλείο στις ανάγκες κερδοφορίας του εκάστοτε εργοδότη, όταν και για όσο χρόνο τον χρειαστεί!!! Πέραν του μεγέθους της εντατικοποίησης της δουλειάς και τις συνέπειες που θα έχει αυτό στην υγεία των εργαζόμενων, η επιπλέον δουλειά δεν θα πληρώνεται αλλά θα ανταλλάσσεται με άδειες όταν και όποτε ο εκάστοτε εργοδότης μπορεί!!!

Στο Δημόσιο:
– ήδη στα νοσοκομεία με το νόμο 4498/2017 που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ ισχύει η 12ώρη εργασία, επειδή αυτές είναι ανάγκες από την στιγμή που τα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα και δεν προτίθενται να κάνουν νέες προσλήψεις ακόμα κι αν κινδυνεύει η ζωή των εργαζομένων όπως αποδείχτηκε και στην πανδημία,
– Στην Υπηρεσία Ασύλου εφαρμόζονται βάρδιες και Κυριακές και με το νέο νομοσχέδιο αυτά δεν θα θεωρούνται υπερωρίες,
– Ή μήπως μπορεί να δουλεύει ο ιδιωτικός τομέας Κυριακές, αργίες, 7 ημέρες την εβδομάδα και οι υπηρεσίες του κράτους, όπως πχ οι ελεγκτικές, να μείνουν στο απυρόβλητο;
– Ήδη επεκτείνεται η 24ωρη λειτουργία και το ωράριο λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών όπως έχει γίνει στα ΚΕΠ και πήγε να εφαρμοστεί και στις εφορίες μέσα στην πανδημία.
– Επεκτείνονται οι ελαστικές μορφές απασχόλησης μέσα από την μονιμοποίηση της τηλεργασίας κατά την οποία μπορεί να αξιοποιηθεί η στοχοθεσία και η αξιολόγηση, έτσι ώστε να αναγκάσει εργαζόμενους να εργάζονται και πέρα του ωραρίου τους για να βγει η δουλειά με ότι αυτό σημαίνει για την οικογενειακή ζωή.

Μεγάλη ανατροπή στα συνδικαλιστικά δικαιώματα:
– To νομοσχέδιο βάζει νέα εμπόδια στη λήψη απόφασης για απεργία, καθώς επιβάλλεται στα σωματεία η εφαρμογή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, η οποία συνδυάζεται με την προηγούμενη διάταξη του ΣΥΡΙΖΑ περί υποχρεωτικής συμμετοχής στη Γενική Συνέλευση που αποφασίζει απεργία τουλάχιστον του 50% των οικονομικά ενεργών μελών του πρωτοβάθμιου σωματείου. Η ηλεκτρονική ψηφοφορία, εκτός του ότι ενέχει τον κίνδυνο σκόπιμης νόθευσης, θα αναγκάσει τους εργαζόμενους να ψηφίζουν ενώ θα γνωρίζουν ότι η ψήφος τους μπορεί να γίνει γνωστή στον εργοδότη. Καμώνονται ότι νοιάζονται για την δημοκρατία, όταν έχουν καταθέσει και ετοιμάζονται να ψηφίσουν εκλογικό νόμο για τους δήμους και τις Περιφέρειες, με τον οποίο με 43% θα εκλέγεται περιφερειάρχης που διαχειρίζεται δισεκατομμύρια και θα καθορίζει τις ζωές μας, κάνοντας ό,τι θέλει.
– Ακόμα κι αν καταφέρει ένα σωματείο να πάρει απόφαση για απεργία, τότε θα πρέπει να σταλθεί στον ΟΜΕΔ, όπου πλειοψηφούν το κράτος και οι εργοδότες για διαπραγμάτευση έτσι ώστε να επικυρωθεί η απόφαση, και μέχρι να καταλήξουν αναστέλλεται κάθε αντίδραση των εργαζομένων.
– Ακόμα κι αν καταφέρει να πάρει έγκριση από τον ΟΜΕΔ θα επιβάλλεται, την ημέρα της απεργίας, να παρέχεται το 1/3 των Υπηρεσιών του φορέα, που για να γίνει αυτό ειδικά σε μία υποστελεχωμένη Υπηρεσία θα σημαίνει να εργάζεται πάνω από το 50% των εργαζομένων.

Η στόχευση της κυβέρνησης είναι να βγάλει στην «παρανομία» το απεργιακό δικαίωμα και να νομιμοποιήσει την απεργοσπασία.

Τα νέα μέτρα είναι προϋπόθεση για την ένταξη της Ελλάδας στο Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Οι εργαζόμενοι θα κάνουν για μία ακόμα φορά τις θυσίες έτσι ώστε να ενισχυθούν και πάλι τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών. ΚΑΜΙΑ ΑΥΤΑΠΑΤΗ δεν χωρά εδώ ότι αυτά τα χρήματα δεν προορίζονται για τους εργαζόμενους.

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ e-ΕΦΚΑ ΕΧΟΥΜΕ ΕΜΠΕΙΡΙΑ:
– οι απολύσεις και οι μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο της κρίσης οδήγησαν σε διαθεσιμότητες, στην περικοπή του 13ου και 14ου μισθού και στο πάγωμα των μισθών.
– με τις αλλεπάλληλες ενοποιήσεις τα τελευταία χρόνια είμαστε στο «μάτι του κυκλώνα», με την τραγική υποστελέχωση των υπηρεσιών, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας αντί μόνιμου προσωπικού, την εντατικοποίηση της εργασίας, την αυθαιρεσία και τον αυταρχισμό των Διοικήσεων, τις τεράστιες ελλείψεις σε μηχανοργάνωση και τεχνολογικό εξοπλισμό
– βλέπουμε από πρώτο χέρι την σταδιακή απεμπλοκή του Κράτους και την μετατροπή της σύνταξης σε ατομική ευθύνη, την κατάργηση της κοινωνικής Ασφάλισης, την στόχευση για ιδιωτικοποίηση της Σύνταξης, όταν η Κυβέρνηση με διαδικασίες «fast track» εκχώρησε σε «πιστοποιημένα ιδιωτικά λογιστικά και δικηγορικά γραφεία» την απονομή των συντάξεων.

Συναδέλφισσες/οι,
Με την μαζική απεργιακή μας απάντηση, να δυναμώνουμε την αγωνιστική μας διεκδίκηση

Να αποσυρθεί άμεσα το αντεργατικό έκτρωμα που θέλει να φέρει στη βουλή η κυβέρνηση. Σήμερα, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να δουλεύει ένας εργαζόμενος σε ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες δουλειάς. Να ζει από το μισθό του ικανοποιώντας τις ανάγκες της εποχής, απολαμβάνοντας τις δυνατότητες που δίνει η επιστημονική και τεχνολογική πρόοδος, με πραγματικό ελεύθερο χρόνο. Ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι είναι τεράστιος και τον καρπώνονται μια χούφτα επιχειρηματίες σε βάρος των πολλών που είναι οι εργαζόμενοι.

Δίνουμε όλοι το αγωνιστικό μας παρών στην απεργιακή συγκέντρωση την ΠΕΜΠΤΗ 10 ΙΟΥΝΙΟΥ στις 10.00 πμ στα Προπύλαια
Προσυγκέντρωση 9:30 Κάνιγγος