Αρχική e-Ε.Φ.Κ.Α. «Fast – track» κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος «στις πλάτες» συνταξιούχων και εργαζομένων...

«Fast – track» κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος «στις πλάτες» συνταξιούχων και εργαζομένων στον e–ΕΦΚΑ

19

Για άλλη μία φορά η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται να φορτώσει στην ατομική ευθύνη των συνταξιούχων την γρήγορη απονομή των συντάξεων και την απαλλαγή της από τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις!

Αφού η ηγεσία του Υπ. Εργασίας απέτυχε παταγωδώς με τις συντάξεις «με το πάτημα του ενός κουμπιού» – ο πρώην Υπουργός έφυγε χωρίς να μας δείξει αυτό το κουμπί -, με τους πιστοποιημένους δικηγόρους – λογιστές που έχουν απονείμει σε τρεις μήνες 80 συντάξεις με πάνω από τις μισές λανθασμένες!!!, με τους managers, κλπ. έρχεται τώρα να παραδεχτεί ότι οι χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις μπορούν να εκδοθούν μόνο και αποκλειστικά από τους εργαζομένους στον e– ΕΦΚΑ!!!

Αντί όμως για την επιτάχυνση στην απονομή των συντάξεων, να ενισχύσουν τα ασφαλιστικά ταμεία με προσωπικό, να δώσουν στους εργαζομένους τα τεχνολογικά εργαλεία που είναι απαραίτητα στη δουλειά τους, να ενοποιήσουν τις διαδικασίες στις απονομές με τον ενιαίο κανονισμό παροχών για όλα τα πρώην Ταμεία, να μηχανογραφηθεί ο ασφαλιστικός βίος των εργαζομένων, αντί αυτών, η κυβέρνηση της Ν.Δ. έρχεται με «τυμπανοκρουσίες» να εισάγει άλλον ένα νόμο «φιάσκο»! Για πρώτη φορά, ο πολίτης θα είναι υπεύθυνος για την πλήρη και ορθή καταγραφή του Ασφαλιστικού του βίου κατά την αίτησή του για σύνταξη (πρέπει δηλαδή να είναι γνώστης του δαιδαλώδους ασφαλιστικού συστήματος της χώρας) διότι διαφορετικά θα έχει τον κίνδυνο είτε να βρεθεί υπόλογος στα επόμενα χρόνια που θα γίνουν οι έλεγχοι και να υποχρεωθεί να επιστρέψει τεράστια ποσά, είτε να μείνει χωρίς σύνταξη με διαδικασίες «fasttrack» απορριπτικών σύνταξης!

Επί της ουσίας δεν λύνει το πρόβλημα στην εύρεση του χρόνου ασφάλισης, δηλαδή στη θεμελίωση του δικαιώματος και την εύρεση του μέσου όρου των συντάξιμων αποδοχών, που είναι μια απ’ τις κύριες αιτίες της καθυστέρησης στην απονομή συντάξεων. Τα στοιχεία που επικαλείται ο υπουργός στο σύστημα «ΑΤΛΑΣ» υπάρχουν από το 1994 και μετά, με πάρα πολλά κενά και σοβαρά λάθη. Στις επικουρικές δε το θέμα είναι ακόμα πιο δύσκολο και πολύπλοκο αφού ο χρόνος της κύριας ασφάλισης δεν ταυτίζεται με την επικουρική, συνήθως είναι διαφορετικός και λιγότερος και θεμελιώνει κάποιος δικαίωμα σύνταξης εφόσον έχει την ίδια προϋπόθεση με τον κύριο φορέα. Στην επικουρική εμπλέκονται και ταμεία εκτός ΕΦΚΑ όπως είναι το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), επαγγελματικά ταμεία ΝΠΙΔ). Στο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) του ΙΚΑ δεν έχει καταχωρηθεί χρόνος συγχωνευθέντων ταμείων όπως είναι των ηλεκτρολόγων, των οικοδόμων, του μετάλλου κλπ και υπάρχει τεράστια διασπορά ασφάλισης λόγω της ύπαρξης δεκάδων ή και εκατοντάδων επικουρικών ταμείων που είναι αδύνατο να γνωρίζει ο εργαζόμενος που είχε υπαχθεί και που όχι.

Ο νέος νόμος «έκτρωμα» του κ. Χατζηδάκη, εξαναγκάζει τους υπαλλήλους στον e- ΕΦΚΑ χωρίς στοιχεία να δίνουν συντάξεις ή να οδηγούνται σε απορριπτικές αποφάσεις με συνοπτικές διαδικασίες, καταργώντας το συνταγματικό δικαίωμα των συνταξιούχων, της πρόσκλησης σε ακρόαση. Και όλα αυτά με τον Νόμο! 

Στην πραγματικότητα ο κ. Χατζηδάκης μεταθέτει το πρόβλημα χρονικά, για τη στιγμή που «η φούσκα θα σκάσει»…

Δεν μας εξηγεί ποιοι από τους ελάχιστους εναπομείναντες υπαλλήλους και σε διάρκεια τριών ετών, θα κάνουν ταυτόχρονα τα εξής, να ριχτούν στην απονομή των νέων αιτήσεων εντός τριών μηνών, να επεξεργάζονται τις χιλιάδες εκκρεμείς συντάξεις και μάλιστα με στοιχεία που δεν είχαν τότε υποβληθεί από τους ασφαλισμένους, να κάνουν τους ελέγχους των χιλιάδων απονομών και ταυτόχρονα να αναπροσαρμόζουν στις «νέες» συντάξεις τα χιλιάδες λάθη που θα προκύψουν!!!.

Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός πως στην αιτιολογική έκθεση της συγκεκριμένης τροπολογίας στο ερώτημα για το αν το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων λύνεται με την διάθεση περισσότερων ανθρωπίνων και υλικών πόρων, η θέση του Υπουργείου ήταν ότι «δεν κρίνεται πρόσφορο αυτό για τον επιδιωκόμενο σκοπό»!!!

  • Μένουμε σταθερά απέναντι στην αντιασφαλιστική πολιτική όλων των κυβερνήσεων, στην κυβερνητική πολιτική των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων και των χρόνιων καθυστερήσεων στην απονομή τους.
  • Μένουμε σταθερά απέναντι σε κάθε προσπάθεια του κράτους να απαλλαγεί από την ευθύνη καταβολής συντάξεων.
  • Μένουμε σταθερά στις διεκδικήσεις μας για Δημόσια Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.
  • Μένουμε σταθερά απέναντι σε κάθε προσπάθεια υποστελέχωσης και μόνιμης αποδιοργάνωσης του e-ΕΦΚΑ.