Αρχική Κοινωνια 8 Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας

8 Μάρτη, Ημέρα της Γυναίκας

105

Ο Σ.Υ.Α.Τ. τιμά την ιστορική επέτειο της 8ης Μάρτη, Παγκόσμιας Μέρας των γυναικών, η οποία καθιερώθηκε πριν από 110 χρόνια από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών. Είναι μια μέρα αφιερωμένη στους σκληρούς απεργιακούς αγώνες των εργατριών και εργατών για ίσα μεροκάματα ανδρών και γυναικών, για ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, για λιγότερες ώρες εργασίας. Είναι και σήμερα φάρος για τις εργαζόμενες γυναίκες στην πάλη για ισότιμα δικαιώματα, στην εργασία, στη μόρφωση, στις προσωπικές σχέσεις, στην κοινωνική δράση!

Το σύγχρονο περιεχόμενο της 8ης Μάρτη είναι η πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες μας, που τσακίζονται από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων, που μόνο σκοπό έχουν να υπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν συμβιβαζόμαστε με την κάλπικη “ελευθερία” και “ισότητα”, που στο όνομά της πάρθηκαν πίσω κατακτήσεις και εργατικα δικαιώματα.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τις τάχα “ίσες ευκαιρίες” για τις εργαζόμενες γυναίκες, μητέρες, κλπ, ενώ χτίζουν την εργασιακή ζούγκλα, και η σημερινή κυβέρνηση πατώντας στο καλά στρωμένο έδαφος όλων των προηγούμενων.

Δεν συμφιλιωνόμαστε:
Με την ανακύκλωση της ανεργίας, με τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, τα “ευέλικτα” δικαιώματα, με αποτέλεσμα να στερούνται χιλιάδες γυναίκες, αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί, υγειονομικοί, συμβασιούχοι το δικαίωμα σε άδειες μητρότητας και μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού επειδή η μητρότητα θεωρείται “κόστος” από κυβέρνηση και εργοδοσία.
Με το νέο κύμα επίθεσης στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα της κυβέρνησης ΝΔ, ως συνέχεια του ν. Κατρούγκαλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που «εξισώνει», προς τα πάνω όμως τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και για τις γυναίκες στα 67 έτη ή με 40 χρόνια δουλειάς.
Με τις πετσοκομμένες δαπάνες για κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές για την Υγεία, Πρόνοια, με πρώτο θύμα την πρόληψη. Η ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στο χώρο της Υγείας, μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα τις αναγκαίες ιατρικές, διαγνωστικές προληπτικές εξετάσεις, τον προγεννητικό έλεγχο, τη διαδικασία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
Με την έλλειψη κρατικών μέτρων πρόληψης και προστασίας των γυναικών από την πολύμορφη βία. Με την εμπλοκή της χώρας μας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε απέραντο Νατοϊκό στρατόπεδο, σε μαγνήτη επιθέσεων και σε ορμητήριο ιμπεριαλιστικών επιθέσεων σε βάρος άλλων λαών, που έχουν μετατρέψει τη χώρα μας σε μια απέραντη “φυλακή” για χιλιάδες πρόσφυγες, γυναίκες με τα παιδιά στην αγκαλιά, που άφησαν την κόλαση του ιμπεριαλιστικού πολέμου για να βρεθούν στα κολαστήρια της Μόριας και τις νέες Αμυγδαλέζες, που έστησαν οι κυβερνήσεις, πριν του ΣΥΡΙΖΑ και σήμερα της ΝΔ.
Με συντηρητικές, αντιδραστικές απόψεις, με το σκοταδισμό που φτάνει να στοχοποιεί το δικαίωμα των γυναικών στην ασφαλή, δωρεάν άμβλωση. Αλλά και με τον ψευτοπροοδευτισμό που στο όνομα της “αυτοδιάθεσης του σώματος” κρύβει τα εμπόδια (οικονομικά, κοινωνικά κα) που συναντά μια γυναίκα στις ατομικές της επιλογές. Πρόκειται για τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Του νομίσματος της πολιτικής που καθιστά ατομική – οικογενειακή υπόθεση ό,τι θα έπρεπε να είναι κοινωνική υποχρέωση και ευθύνη.
Με τις δήθεν “νέες” και “σύγχρονες” απόψεις που θέλουν τις νέες γυναίκες να βλέπουμε ως εχθρό το φίλο, τον αδελφό, τον πατέρα, το συνάδελφο για να κρύψουν την αλήθεια και να “ξεπλύνουν” τις πολιτικές που μας καταδικάζουν στην καταπίεση και την εκμετάλλευση. Γιατί μας θέλουν απομονωμένους και διασπασμένους.

Συναδέλφισσες,

Η διέξοδος βρίσκεται στη συλλογική δράση, στην αγωνιστική στάση ζωής και τη διεκδίκηση ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες μας στο ύψος της σύγχρονης εποχής.

Την εποχή της “ψηφιακής οικονομίας”, με τη ραγδαία ανάπτυξη της επιστήμης, μπορεί να εξασφαλιστεί σε όλες και όλους σταθερή εργασία στο αντικείμενο σπουδών, με δημόσια, δωρεάν επανειδίκευση, σταθερό ωράριο εργασίας και ολόπλευρη προστασία από το κράτος της μητρότητας, των Αμεα, των ηλικιωμένων ώστε η γυναίκα να έχει ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο. Για την ουσιαστική συμμετοχή των γυναικών στα σωματεία στην εργασία τους, στους φοιτητικούς συλλόγους, στους συλλόγους γυναικών της ΟΓΕ. Αυτές τις δυνατότητες μας στερούν ΕΕ, κυβερνήσεις, επιχειρηματικοί κολοσσοί, με τις πολιτικές που επιλέγουν ανεξάρτητα από το αν τους εκπροσωπούν άνδρες ή γυναίκες.

Διεκδικούμε:
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας
Επαναφορά της 5ετούς διαφοράς στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης. Να μην ξεπερνούν τα 55 χρόνια για τις γυναίκες και τα 60 για τους άνδρες, τα 50 και 55 αντίστοιχα για τους εργαζόμενους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.
Ολόπλευρη προστασία της μητρότητας και κατά την εγκυμοσύνη και κατά την επιστροφή στην εργασία. Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης. Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια για τη χορήγηση του επιδόματος μητρότητας και της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας από τον ΟΑΕΔ. Άδεια μητρότητας για ένα χρόνο, με πλήρη μισθό, ασφάλιση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δυνατότητα να γίνει χρήση της και από τον πατέρα. Επίδομα τοκετού για κάθε γέννα, χωρίς άλλες προϋποθέσεις, από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος. Άδειες στο ζευγάρι για ασθένειες ή άλλες ανάγκες του παιδιού για τα επόμενα χρόνια. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμΕΑ. Μειωμένο ωράριο εργασίας για γονείς με παιδιά ΑμΕΑ, χωρίς περικοπές των αποδοχών τους.
Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, καθώς και πρόληψη και σχεδιασμός για την αποφυγή χρόνιων παθήσεων που οφείλονται στο εργασιακό περιβάλλον.
Δωρεάν εκπαίδευση και δομές πολιτισμού και αθλητισμού για παιδιά και νέους. Σύγχρονες παροχές και κρατικές δομές για την υγιή σωματική και νοητική ανάπτυξη των παιδιών, εφήβων, για την προστασία των ΑμΕΑ και των γηρατειών, που κυρίως επωμίζεται η γυναίκα ή πέφτει στις πλάτες κάθε οικογένειας να «λύσει το πρόβλημα» ατομικά.
Ενιαίο, καθολικό αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας- Πρόνοιας, Προληπτικής και Επείγουσας ιατρικής για όλες και όλους, χωρίς καμιά άλλη προϋπόθεση. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων.

Τιμάμε την 8η Μάρτη, την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Δυναμώνουμε τον αγώνα για τη ζωή που έχουμε ανάγκη.
Συμμετέχουμε στην κινητοποίηση που καλεί η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας
Κυριακή 8 Μάρτη στο Σύνταγμα στις 11 μ.μ.