Αρχική Α.Δ.Ε.Δ.Υ. 4ωρη Στάση Εργασίας 8/7/2020, Συλλαλητήριο 9/7/2020

4ωρη Στάση Εργασίας 8/7/2020, Συλλαλητήριο 9/7/2020

337

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΤΗ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ
ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΗ από τις 11πμ έως το τέλος του ΩΡΑΡΙΟΥ
ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 11,30 στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ 9 ΙΟΥΛΗ την ΠΕΜΠΤΗ στις 8μμ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ

Ο ΣΥΑΤ συμμετέχει στην στάση εργασίας που κήρυξε η ΑΔΕΔΥ την ΤΕΤΑΡΤΗ 8/7/2020 με αφορμή το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις που έφερε στη βουλή η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη με τα παπαγαλάκια της στα ΜΜΕ, που καλοταϊζονται με κρατικό χρήμα και τους μεγαλοεργοδότες, φέρνει για ψήφιση ένα νομοσχέδιο που θυμίζει άλλου τύπου εποχές, επιχειρεί να θέσει σε μόνιμη καραντίνα τους αγώνες των εργαζομένων και να ελέγξει το δικαίωμα της απεργίας και των διαδηλώσεων.

Με τον υπό ψήφιση νόμο θίγονται θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα τoυ συνόλου της κοινωνίας. Επιδιώκουν να περιορίσουν τις αντιδράσεις των εργαζομένων, των ανέργων, των αγροτών των φοιτητών και όσων άλλων εναντιώνονται στα σχέδια για την διάλυση και το ξεπούλημα της χώρας, σε κάθε είδους αυθαιρεσία σε κάθε είδους αντιλαϊκή πολιτική.

• Στόχος τους είναι να φιμώσουν όσους αντιδρούν και γι’ αυτό επαναφέρουν το χουντικό διάταγμα 794/1971. Έχουν την απαίτηση να ορίζεται για κάθε διαδήλωση ως οργανωτής φυσικό πρόσωπο το οποίο θα δηλώνει τα προσωπικά του στοιχεία και ο οποίος θα είναι υπεύθυνος και υπόλογος. Η Αστυνομία θα ελέγχει τα οργανωτικά ζητήματα του κάθε συλλαλητηρίου και στην περίπτωση που δεν τα εγκρίνει θα το απαγορεύει. Εάν δε κάποιος κάνει το «λάθος» να συμμετάσχει σε μια διαδήλωση η οποία δεν έχει την κυβερνητική σφραγίδα θα κινδυνεύει με φυλάκιση έως 2 έτη. Το νομοσχέδιο επιβάλει τους όρους, τα μέρη και το περιεχόμενο που θα έχει μία διαδήλωση. Χώροι συγκέντρωσης δε μπορεί να είναι δημόσιες υπηρεσίες και υπουργεία. Επίσης μπορούν να γενικεύονται οι απαγορεύσεις όταν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις χωρίς γνωστοποίηση στις αρχές ή αν δεν «συμμορφώνονται» οι διαδηλωτές στους περιορισμούς. Το νομοσχέδιο «επιτρέπει» συγκεντρώσεις μόνο για γεγονότα “κοινωνικής σημασίας”, προϋπόθεση που μπορεί να ερμηνεύεται από τον καθένα διαφορετικά.

• Εισάγει απαγορεύσεις με βάση το “σκοπό” της συγκέντρωσης, σε συνδυασμό με τον αριθμό των συγκεντρωμένων.

• Ανάγει σε ιδιώνυμο αδίκημα και θα «καταζητούνται» οι συμμετέχοντες σε «απαγορευμένη» συγκέντρωση – διαδήλωση.

Είναι χονδροειδές ψέμα ότι οι διαδηλώσεις ευθύνονται για το κλείσιμο των καταστημάτων όπως με ευκολία ακούγεται προκειμένου να δικαιολογηθεί αυτό το τερατούργημα. Κλειστά μαγαζιά υπάρχουν σε κάθε γειτονιά και σε κάθε πόλη της χώρας χωρίς να γίνεται ούτε μία διαδήλωση. Τα λουκέτα στα μαγαζιά τα βάζουν οι κυβερνήσεις όταν μειώνουν τους μισθούς και τις συντάξεις, όταν θεσμοθετούν ελαστικές σχέσεις εργασίας και μισθούς πείνας, όταν επιβάλουν αβάσταχτους φόρους και μειώνουν την αγοραστική δυνατότητα των εργαζομένων. Η ανεργία και συνολικά το σύστημα εκμετάλλευσης ευθύνονται και όχι οι διαδηλώσεις.

Η κυβέρνηση σταθερή στην τροχιά των αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόζονται (το 90% των απεργιών κρίνονται παράνομες ή καταχρηστικές) και υποταγμένη στα συμφέροντα που πιστά υπηρετεί χρησιμοποίησε την καραντίνα με πρόσχημα τον κορονοϊο ώστε να μας εθίσει στον περιορισμό. Όμως δεν θα τα καταφέρει. Το δικαίωμα συλλογικής δράσης αποτελεί βασικό στοιχείο του συνδικαλιστικού δικαιώματος το οποίο προφανώς δεν διαπραγματευόμαστε.

Απόσυρση τώρα του χουντικής έμπνευσης νομοσχεδίου που στοχεύει στον περιορισμό του δικαιώματος της συνάθροισης, της συλλογικής δράσης, που θέλει να μας βάλει στο «γύψο».

Η συνδικαλιστική – κοινωνική – περιβαλλοντική δράση αποτελούσε και θα αποτελεί δικαίωμα των εργαζομένων και της κοινωνίας και όχι της αστυνομίας.

ΟΛΟΙ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 8 ΙΟΥΛΗ ΣΤΗ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ και στη ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ στις 11,30 στα ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ και την ΠΕΜΠΤΗ 9 ΙΟΥΛΗ στις 8μμ στο ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ στο ΣΥΝΤΑΓΜΑ