Αρχική Σ.Υ.Α.Τ. Τίτλοι τέλους στις επικουρικές συντάξεις

Τίτλοι τέλους στις επικουρικές συντάξεις

292

ΤΙΤΛΟΙ ΤΕΛΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ ΓΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ΟΜΙΛΟΥΣ

Η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε στην δημοσιότητα το νομοσχέδιο-καταστατικό ίδρυσης ενός νέου φορέα με τίτλο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ). Στον φορέα αυτό θα ενταχθούν υποχρεωτικά από 1/1/2022 όλοι όσοι αναλαμβάνουν ασφαλιστέα εργασία-απασχόληση ή αποκτούν ασφαλιστέα ιδιότητα. Προαιρετικά όσοι κάτω των 35 και ορισμένοι άλλοι ασφαλισμένοι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις. Δηλαδή όλοι.

Ο φορέας θα επενδύει τις ασφαλιστικές εισφορές μέσω ατομικού λογαριασμού με βάση τα ατομικά επενδυτικά χαρακτηριστικά κάθε ασφαλισμένου με προσδοκία μετά από 40 χρόνια ασφάλισης και όχι πάντως πριν από το γενικό συνταξιοδοτικό όριο ηλικίας (67ο έτος σήμερα) ένα μέρισμα, που θα προκύπτει με υπολογισμό βασισμένο ιδίως στον σχετικό πίνακα θνησιμότητας και το προεξοφλητικό επιτόκιο.

Ο φορέας αυτός θα χρηματοδοτηθεί για μία πενταετία από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάθε λειτουργικό του έξοδο προκειμένου απρόσκοπτα τα κεφάλαια-εισφορές να πηγαίνουν στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

Τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων διαχρονικά οι κυβερνήσεις τα δέσμευαν και τα δεσμεύουν για να αγοράζονται μετοχές, ομόλογα και διάφορα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που οδήγησαν, όπως είναι γνωστό, στην καταλήστευσή τους.

Τα δίνουν όλα στο όνομα της ανάπτυξης… Χρήμα, κίνητρα, φοροαπαλλαγές, τσάμπα δουλειά.

Δημιουργούν ένα εξ’ αρχής φορέα χωρίς τα βασικά του «βαρίδια» δηλαδή τους επικουρικούς συνταξιούχους, οι οποίοι φυσικά δεν εξαφανίζονται αλλά παραμένουν στο ΕΤΕΑΕΠ σήμερα e-ΕΦΚΑ χωρίς όμως τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων, όπου αντικειμενικά θα δημιουργηθεί ένα τεράστιο ταμειακό έλλειμμα, που θα οδηγήσει με τον ένα ή άλλο τρόπο στην κατάργηση των επικουρικών συντάξεων των νυν συνταξιούχων και των άνω 35 σημερινών εργαζόμενων που πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν.

ΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ

Η κυβέρνηση λέει ένα ΜΕΓΑΛΟ ΨΕΜΑ ακριβώς το ίδιο ΨΕΜΑ λέει και η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο τρόπος που υπολογίζεται η επικουρική σύνταξη σήμερα από το ΕΤΕΑΕΠ είναι με βάση το νόμο Κατρούγκαλου Ν.4387/16, που στηρίζεται στο Ν.4052/12 του Κουτρουμάνη, για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1/1/2014 και βασίζεται σε ατομικό λογαριασμό (νοητή κεφαλαιοποίηση) που δημιουργείται από τις ατομικές εισφορές εργαζομένων και εισφορές εργοδοτών και μετατρέπεται σε σύνταξη με βάση τις ράντες του πίνακα θνησιμότητας του εκδίδει η ΕΛΣΤΑΤ για τις ηλικίες από 15 ετών μέχρι 110 ετών για τις συντάξεις γήρατος και αναπηρίας. Για τους πριν την 31/12/2013 ισχύει ο «διπλός» υπολογισμός.

Ας δούμε 2 παραδείγματα υπολογισμού επικουρικής σύνταξης με το σημερινό κεφαλαιοποιητικό σύστημα για σύνταξη λόγω γήρατος και ένα για σύνταξη λόγω αναπηρίας.

α. Σύνταξη γήρατος (υποθετική περίπτωση ) ασφαλισμένος 67 ετών, 15 χρόνια ασφάλισης, μέσος μισθός 1000 ευρώ και ασφάλιστρο 6%. Ο ατομικός λογαριασμός διαμορφώνεται 1000 Χ 6% Χ 14 Χ 15 = 12600 ευρώ. Ράντα 67ου έτους 17,297, οπότε 12600/(17,297 Χ 12) η σύνταξη είναι 60,70 ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα και 52,03 για το δημόσιο λόγω 12 μισθών τον χρόνο.

β. Σύνταξη αναπηρίας (πραγματική περίπτωση) Ασφαλισμένος 40 ετών, πρώτη ασφάλιση 1/1/2015, μέσος μισθός 700 ευρώ έναρξη συνταξιοδότησης 1/1/2021 ο ατομικός λογαριασμός διαμορφώθηκε σε 3899 ευρώ, ράντα 40ου έτους 33,435, οπότε 3899/(33,435 Χ 12) η σύνταξη που θα πάρει είναι 9,71 ευρώ για τον ιδιωτικό τομέα και 8,33 αν ήταν στο δημόσιο.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της νοητής κεφαλαιοποίησης και των κεφαλοποιητικών συστημάτων και αυτές είναι πάνω – κάτω οι τεχνικές παράμετροι που χρησιμοποιούνται σε αυτά τα συνταξιοδοτικά συστήματα. Οι εμπνευστές τέτοιων συστημάτων ισχυρίζονται ότι στον ατομικό κουμπαρά – λογαριασμό του ΤΕΚΑ θα μπουν και οι αποδόσεις των επενδύσεων των εισφορών!!!

ΤΙ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΕΚΑ

Το ΤΕΚΑ είναι ένα σύγχρονο εργαλείο χρηματοδότησης επιχειρήσεων και όχι ασφαλιστικό ταμείο. Θα είναι απαλλαγμένο από το βάρος των συνταξιούχων και για πάρα πολλά χρόνια, δεκάδες εκατομμύρια εισφορών θα τζογάρονται στις κεφαλαιαγορές και θα οδηγούνται στις τσέπες των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στόχος τους παρά τα όσα διακηρύσσουν παραμένει και το λεγόμενο ανταποδοτικό μέρος της ΚΥΡΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ και για αυτό φρόντισε η προηγούμενη κυβέρνηση με τον Νόμο Κατρούγκαλου και το διατηρεί η σημερινή, τον διαχωρισμό της σε 2 τμήματα την εθνική (384 ευρώ) και την ανταποδοτική. Βήμα – βήμα δηλαδή προωθούν την οριστική αποχώρηση του κράτους και των εργοδοτών από την κοινωνική ασφάλιση και την μετατροπή της σε ατομική υπόθεση με ό,τι αυτό το σημαίνει.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΤΕΚΑ
ΝΑΙ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΘΟΛΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ, ΜΕ ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ, ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΑ ΟΡΙΑ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ