Αρχική e-Ε.Φ.Κ.Α. Ανακοίνωση για τις Ομάδες Εργασίας του 2021

Ανακοίνωση για τις Ομάδες Εργασίας του 2021

319
Το στοκ των 350.000 εκκρεμών συντάξεων δεν αντιμετωπίζεται με ημίμετρα
Τα κλιμάκια και οι ομάδες εργασίας αποτελούν «μπαλώματα», που αλλού στοχεύουν

 

Συναδέλφισσες/φοι,

Ξέρουμε ότι το αίσχος με τις καθυστερήσεις στις απονομές των συντάξεων δεν είναι δικό μας δημιούργημα. Οφείλεται σε πολιτικές αποφάσεις και σε χαοτικές συνθήκες εργασίας που βιώνουμε καθημερινά εδώ και χρόνια και δεν αποτελούν κάτι περιστασιακό! Η τωρινή όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με το πάγωμα έκδοσης συντάξεων από 01/01/2015 (τρία χρόνια για μια εγκύκλιο!!!), τις αλλεπάλληλες ενοποιήσεις των Ασφαλιστικών Ταμείων με “κορωνίδα” την τελευταία ενοποίηση Κύριας, Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ, την υποστελέχωση υπηρεσιών, την πολυνομία, την έλλειψη μηχανογράφησης, μέσων, υποδομών και σε κάποιες διευθύνσεις έλλειψη φυσικού αρχείου ασφαλισμένων, είναι αποκλειστικά υπεύθυνες για το τεράστιο στοκ των 350.000 συντάξεων!

Τα επικοινωνιακά τερτίπια ότι όλα τα χρονίζοντα προβλήματα των Ταμείων θα λύνονταν ως δια μαγείας με την δημιουργία του “ηλεκτρονικού ΕΦΚΑ” και “της σύνταξης με το πάτημα ενός κουμπιού” αποδείχτηκαν λόγια «του αέρα», προπαγάνδα σκοπιμοτήτων.

Πως αλλιώς να χαρακτηρίσει κανείς την συνέχιση της υποστελέχωσης, τις καθυστερήσεις στα λογισμικά και πληροφοριακά συστήματα, την έλλειψη εκπαίδευσης κλπ;

Πόσο υποκριτικό είναι να κρύβεται η αλήθεια ότι την ώρα που από τον e-ΕΦΚΑ αποχώρησαν το 2020 για συνταξιοδότηση 557 εργαζόμενοι και το 2021 αναμένεται μεγαλύτερος αριθμός, η κυβέρνηση ανακοινώνει την πρόθεσή της να προσλάβει μόνο 180 εργαζόμενους (ποιος ξέρει πότε ακόμα κι αυτό θα γίνει!!!) και «επιστρατεύει» παλιούς συνταξιούχους ή ζητά να αποσπαστούν υπάλληλοι χωρίς εμπειρία για να βοηθήσουν στην έκδοση συντάξεων;

Γιατί δεν παρουσιάζουν τα αποτελέσματα προηγούμενων «ομάδων εργασίας» στον ΕΦΚΑ ή των εργασιών ιδιωτικής εταιρείας; Γιατί δεν έλυσαν το τεράστιο πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων;

Υπουργείο Εργασίας και Διοίκηση, μη λύνοντας ουσιαστικά κανένα χρονίζον πρόβλημα αποφασίζουν τώρα, μετά την παταγώδη αποτυχία τους, να συγκροτήσουν και σε εμάς την λειτουργία «Κλιμακίων – Ομάδων-Υποομάδων Εργασίας», για να δείξουν ότι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα των χιλιάδων εκκρεμών συντάξεων, με ατομικές στοχοθεσίες που σε πολλές περιπτώσεις είναι ανέφικτες, υπερεντατικοποίηση της εργασίας ακόμα και τα Σαββατοκύριακα.

Με ένα click η αντεργατική πολιτική κι όχι η απονομή της σύνταξης

Συνάδελφοι
Δεν τους πήρε ο πόνος, ούτε για μας αλλά ούτε και για τους συνταξιούχους. Έκαναν τις «ομάδες εργασίας» γιατί στον πυρήνα του συστήματος των «ομάδων εργασίας» είναι η στοχοθεσία, η σχέση αμοιβής-απόδοσης, δηλαδή η δουλειά «με το κομμάτι» που είναι άλλωστε πανάρχαια μέθοδος υπόσκαψης της σταθερής σχέσης μισθού-ημερήσιου χρόνου εργασίας, εντατικοποίησης εντός και πέραν του 8ωρου, κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας.

Να μην τους επιτρέψουμε αξιοποιώντας κάποια “ψίχουλα να μας χωρίσουν σε στρατόπεδα, ποιος θα πληρωθεί έξτρα και ποιος όχι. Με λίγα λόγια να μην τους επιτρέψουμε να μας κάνουν να φαγωθούμε μεταξύ μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δουλεύουμε σε ένα πολύ ευαίσθητο χώρο, έχουμε να κάνουμε με τους απόμαχους της δουλειάς και καταβάλουμε μεγάλες προσπάθειες, παρά τις ελλείψεις, τις δυσκολίες για να ικανοποιήσουμε όσο μπορούμε πιο γρήγορα τα αιτήματά τους. Ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι μαζί με τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους βράζουμε στο ίδιο καζάνι, έχουμε τον ίδιο αντίπαλο.
Είμαστε θύματα της ίδιας πολιτικής που πετσοκόβει συντάξεις και μισθούς, που αντιμετωπίζει ως «κόστος» τις κοινωνικές δαπάνες, κι οτιδήποτε δεν στηρίζει την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Κατανοούμε την επιλογή των συναδέλφων να συμμετέχουν στα «κλιμάκια» κάτω από το βάρος των επιτακτικών βιοτικών αναγκών και της μισθολογικής υποτίμησης. Όμως δεν παραιτούμαστε από τη διεκδίκηση αναπλήρωσης των μισθολογικών απωλειών, την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας.

Με τη συλλογική μας δράση δεν θα επιτρέψουμε το βάθεμα των ανατροπών των εργασιακών μας σχέσεων , τη δουλειά Σαββατοκύριακου και τις συνθήκες «γαλέρας».

Χωρίς μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, χωρίς αξιοποίηση της σύγχρονης τεχνολογίας, χωρίς εκσυγχρονισμό κλπ όλα τα αιτήματα στον e-ΕΦΚΑ θα χρονίζουν.