Αρχική Σ.Υ.Α.Τ. Ψήφισμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί

Ψήφισμα για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί

56

Το ΔΣ του ΣΥΑΤ καταδικάζει τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί.

Η συγκεκριμένη ενέργεια της κυβέρνησης Ερντογάν γίνεται με τη στήριξη, είτε σιωπηρά είτε ανοιχτά, ευρύτατου φάσματος της τουρκικής αντιπολίτευσης. Φωτεινή εξαίρεση αποτελεί το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας που καταδίκασε καθαρά αυτήν την ενέργεια.

Αυτή η ενέργεια γίνεται στα πλαίσια της αμφισβήτησης της Συνθήκης της Λωζανης και εντάσσεται σε μια γενικότερη κλιμάκωση των προκλήσεων από την πλευρά της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος και κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας στο πλαίσιο των ευρύτερων ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών.

Δεν είναι όμως μια ελληνοτουρκική διένεξη, αλλά καταστρατήγηση του ιστορικού ρόλου που έχει ένα μνημείο χριστιανικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, ενταγμένο στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO και δεν μπορούμε, επίσης, να απομονώνουμε αυτές τις ενέργειες της κυβέρνησης Ερντογάν από μια συνολικότερη κλιμάκωση που υπάρχει και η οποία υποθάλπεται ανοιχτά από τους δήθεν συμμάχους της χώρας μας, από την ΕΕ, από τη φίλη του Ερντογάν Ρωσία, από την άφωνη ηγεσία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.