Αρχική e-Ε.Φ.Κ.Α. Υπόμνημα για θερμική καταπόνηση υπαλλήλων

Υπόμνημα για θερμική καταπόνηση υπαλλήλων

27

ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΒΛΑΒΕΣ ΣΤΑ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΘΕΡΜΙΚΗ ΚΑΤΑΠΟΝΗΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ

Έχουμε θέσει επανειλημμένα προς κάθε υπηρεσιακά υπεύθυνο τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την ψύξη σε διάφορα κτίρια του e-ΕΦΚΑ λόγω παλαιότητας των συστημάτων κλιματισμού, λήξης συμβάσεων συντήρησης κλπ.

Συγκεκριμένα, στο κτίριο όπου στεγάζεται η Γ’ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ επί της οδού Πειραιώς 9-11, Ομόνοια, από την 16/05/2022 η κεντρική εγκατάσταση ψύξης – θέρμανσης του κτιρίου έχει βλάβη, με αποτέλεσμα όλο το κτίριο να μην έχει ψύξη. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει. Η συγκεκριμένη εγκατάσταση κλιματισμού είναι εδώ και χρόνια προβληματική και κάθε χρόνο εμφανίζονται προβλήματα στη λειτουργία των κλιματιστικών.

Παρόλα αυτά μέχρι και σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί η βλάβη αν και έχουν ενημερωθεί τόσο οι Υπηρεσιακά αρμόδιοι όσο και η ιδιωτική εταιρεία που είναι αρμόδια για την συντήρηση του συστήματος της ψύξης – θέρμανσης του κτιρίου.

Μέχρι σήμερα, και ενώ έχουν ήδη περάσει πάνω από δεκαπέντε ημέρες υψηλών θερμοκρασιών και ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες είναι μπροστά μας, δεν έχει δοθεί λύση ούτε έχει προβεί ακόμα η Διοίκηση σε ανάλογες ενέργειες ως είναι υποχρεωμένη σύμφωνα με την εγκύκλιο του Υπ. Εργασίας 56738/30-7-2021 σχετικά με την «Πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων». Οι συνάδελφοί αναγκάζονται να εργάζονται σε συνθήκες υψηλής θερμικής καταπόνησής χωρίς καμία απολύτως μέριμνα από την Υπηρεσία.

Ζητούμε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα στο εν λόγο κτίριο και να διασφαλιστούν άμεσα οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας σε αυτό και σε όλα τα κτίρια του e-ΕΦΚΑ που επικρατούν παρόμοιες συνθήκες θερμικής καταπόνησης των υπαλλήλων.

Να ληφθεί άμεσα κάθε απαραίτητο μέτρο για την προστασία της υγείας και ασφάλειάς των εργαζομένων και να εφαρμόσει άμεσα η Διοίκηση την αντίστοιχη εγκύκλιο του υπουργείου για πρόωρη αποχώρηση των εργαζομένων μέχρι να λυθεί το εν λόγω πρόβλημα.

Σε διαφορετική περίπτωση είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε τα δέοντα απευθυνόμενοι στους αρμόδιους φορείς.