Αρχική Κοινωνια Πολυτεχνείο – 17 Νοέμβρη 2021

Πολυτεχνείο – 17 Νοέμβρη 2021

102

Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα!
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΠΟΡΕΙΑ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
ΤΕΤΑΡΤΗ 17/11/2021 στις 5μμ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Τιμούμε τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, την κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης του λαού μας ενάντια στη φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟϊκη χούντα των συνταγματαρχών. Τιμούμε και εμπνεόμαστε από τους αγώνες και τις θυσίες όσων ύψωσαν το ανάστημά τους στο φασιστικό καθεστώς, όσους θυσιάστηκαν, όσους βασανίστηκαν, φυλακίστηκαν και εξορίστηκαν στα 7 μαύρα χρόνια της Χούντας.

Τιμούμε όσους αγωνίστηκαν κόντρα στην τρομοκρατία και τον αυταρχισμό εκείνης της περιόδου, στην προσπάθεια να φιμωθεί κάθε φωνή που διεκδικούσε ελευθερίες, δικαιώματα, μόρφωση και δουλειά με αξιοπρεπείς όρους, όπως εκφράστηκε και το περίφημο σύνθημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ.

Ο αντιιμπεριαλιστικός του χαρακτήρας ενοχλεί την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Μόλις πριν λίγες μέρες υπογράφτηκε νέα συμφωνία με τις ΗΠΑ για επέκταση των βάσεων στην Ελλάδα που τη μετατρέπει σε ορμητήριο απέναντι στους λαούς αλλά και στόχο αφού η χώρα μας εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς με αποστολή προσωπικού των ενόπλων δυνάμεων στη Σαουδική Αραβία ακόμα και στο μακρινό Σαχέλ. Την ίδια ώρα που δεν βρίσκει ούτε ένα ευρώ για τη προστασία του λαού από φυσικές καταστροφές αλλά και για να καλύψει τις ανάγκες του δημόσιου συστήματος υγείας των σχολείων και των πανεπιστημίων, του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος για αξιοπρεπή σύνταξη, την ίδια ώρα βρίσκει 13 δις για όπλα που καλύπτουν τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και όχι την άμυνα της χώρας.

Η κυβέρνηση τον Ιούνη ψήφισε τον γνωστό αλλά και καταδικασμένο στη συνείδηση του λαού Νόμο Χατζηδάκη που πέρα από το να επεκτείνει την εκμετάλλευση των εργαζομένων με τις απλήρωτες υπερωρίες, την κατάργηση του 8ωρου και την κατάργηση της Κυριακής Αργίας έχει στόχο να βάλει στους αγώνες των εργαζομένων ταφόπλακα. Με την απαγόρευση ουσιαστικά στους εργαζόμενους να οργανώνονται στα σωματεία τους και να αγωνίζονται. Οι αγώνες όμως των εργαζομένων της efood αλλά και των εργατών της COSCO απέδειξαν ότι όταν οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι και οργανωμένοι για να παλέψουν για τη ζωή και τα δικαιώματα τους δεν τους σταματάει κανένας νόμος και κανένα δικαστήριο.

Πριν 48 χρόνια φάνταζε ανίκητος και πανίσχυρος εχθρός η χούντα και ο φασισμός αλλά φάνηκε πως όταν ο λαός αποφασίζει να παλέψει με όσες θυσίες και αν χρειάζονται, ισχυροί και ανίκητοι εχθροί ξεπερνιούνται.

Ο Σ.Υ.Α.Τ. θα πραγματοποιήσει κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των πεσόντων του Πολυτεχνείου την Τρίτη 16 Νοέμβρη. Τόπος συνάντησης το Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος) στις 4.30 το απόγευμα.

17 Νοέμβρη συμμετέχουμε στην πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία
(Προσυγκέντρωση: 5 μ.μ. στην συμβολή των οδών Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου)