Αρχική e-Ε.Φ.Κ.Α. Μέτρα για κορονοϊό – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

Μέτρα για κορονοϊό – Συγκέντρωση διαμαρτυρίας

99

Με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας εργαζόμενων και συναλλασσόμενων οι εργασιακοί χώροι του e-ΕΦΚΑ με ευθύνη της Διοίκησης εν μέσω πανδημίας και με 50.000 κρούσματα την ημέρα!

Ο Σ.Υ.Α.Τ. συμμετέχει μαζί με εργατικά σωματεία, σωματεία εκπαιδευτικών, υγειονομικών, συλλόγων γονέων, σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συνέντευξη τύπου την Πέμπτη 13 Γενάρη στις 5 μ.μ. στο υπουργείο Υγείας.

Τα σωματεία παίρνουν την υπόθεση της προστασίας της υγείας, της ζωής και των δικαιωμάτων των εργαζομένων στα χέρια τους και απαιτούν να γίνουν τώρα πράξη τα δίκαια αιτήματα που έχουν.

Οι εργαζόμενοι στον e-ΕΦΚΑ αντιμετωπίζουμε στους χώρους εργασίας μας μια απίστευτη κατάσταση χωρίς ούτε τα υποτυπώδη μέτρα προστασίας της ασφάλειας και υγείας μας εν μέσω πανδημίας. Τα μέσα προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες, κλπ.) από την covid-19 είναι ανύπαρκτα. Ο καθαρισμός των κτιρίων είναι υποτυπώδεις, ενώ σε πολλά κτίρια γίνεται μόνο μία φορά την εβδομάδα καθώς το προσωπικό καθαριότητας είναι ελάχιστο και είναι αδύνατον να καλύψει όλα τα κτίρια του e-ΕΦΚΑ. Το χρηματικό κόστος των συναδέλφων για συνεχόμενα rapid-test και pcr λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων αλλά και για τα καθημερινά μέσα προστασίας (μάσκες ΚΝ95, αντισηπτικά) εξαϋλώνει τον μισθό.

Το προσωπικό του e-ΕΦΚΑ, «του υπερσύγχρονου ηλεκτρονικού φορέα», εργάζεται κανονικά σαν να μην συμβαίνει τίποτα και τα κρούσματα που έχουμε σε κάθε χώρο αυξάνονται κατά δεκάδες! Παρόλα αυτά δεν εφαρμόζεται κανένα πρωτόκολλο καραντίνας για στενές επαφές στους χώρους εργασίας! Αποτέλεσμα η μετάδοση του ιού να είναι ραγδαία, με ότι κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τις οικογένειές μας και τη δημόσια υγεία συνολικά κάτω από την εγκληματική αδιαφορία της Διοίκησης και του αρμόδιου Υπουργείου.

Η ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗ!

Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

1. Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό. Δωρεάν μέσα προστασίας (μάσκες, αντισηπτικά κλπ.)

2. Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.
– Με έλεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και με οργάνωση προληπτικών ελέγχων με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.
– Με εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία. Καμία επιστροφή εργαζομένου στην εργασία του ενόσω νοσεί.
– Με μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς προσωπικού των εταιρειών και γενικά στις μεταφορές με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
– Με πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.

3. Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού, ειδικά σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στους μετανάστες εργάτες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, κοινωνικές ομάδες “υψηλού κινδύνου”.

4. Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, για επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.

5. Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ και τα διαγνωστικά.

6. Μέτρα για τη λειτουργία των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.