Αρχική Κοινωνια Καταστολή στα σχολεία

Καταστολή στα σχολεία

31

Η κυβέρνηση, αφού επέλεξε να επιτεθεί στο αυτονόητο δικαίωμα των μαθητών να έχουν ένα ασφαλές σχολείο, τώρα επιτίθεται και στο αυτονόητο δικαίωμά τους να το διεκδικήσουν!

Ο Σ.Υ.Α.Τ. καταγγέλλει την απαράδεκτη μέθοδο της καταστολής, αλλά και της συκοφάντησης που χρησιμοποιεί η κυβέρνηση έναντι στις πολύμορφες κινητοποιήσεις των μαθητών, οι οποίοι διεκδικούν τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν στα σχολεία για την προστασία της υγείας των ίδιων, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους.

Μετά την παρέμβαση δικαστικών αρχών σε διάφορες πόλεις της χώρας για «διατάραξη λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας», στο Κερατσίνι, οι μαθητές διαμαρτυρήθηκαν μετά τον εντοπισμό κρούσματος στο σχολείο τους και Ομάδα ΔΙΑΣ τους προσήγαγε στο Αστυνομικό Τμήμα. Παρόμοια φαινόμενα είχαμε σε Λύκεια και Γυμνάσια του Νομού Δράμας, στην Κομοτηνή, στα Γρεβενά. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας εξέφρασε τον ισχυρισμό ότι οι καταλήψεις αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καλώντας τις οικογένειες των μαθητών να «αναλάβουν δράση» για να λειτουργήσουν κανονικά τα σχολεία.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που εξυπηρετεί την άθλια κυβερνητική μεθόδευση να «σωπάσει» τα δίκαια μαθητικά αιτήματα. Εισαγγελείς, στελέχη του υπουργείου Παιδείας, ορισμένοι διευθυντές και τοπικοί παράγοντες κυριολεκτικά έχουν πιάσει “στασίδι” έξω από τα σχολεία, προσπαθώντας είτε να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν τον δίκαιο αγώνα των μαθητών για μέτρα προστασίας της υγείας των ίδιων, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους, είτε να τον συκοφαντήσουν, ταυτίζοντάς τους με τους “αρνητές της μάσκας”.

Το δικαίωμα των μαθητών για μόρφωση και υγεία δεν καταστέλλεται! Η φωνή τους κάτω από τη μάσκα και δυναμώνει και ακούγεται.

Ενώνουμε την φωνή μας στις 24/09/2020, με τα μαθητικά συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα και με τους νοσοκομειακούς γιατρούς, που απεργούν για την υπεράσπιση της υγείας του λαού, για την ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, πριν είναι πολύ αργά…».

Συντασσόμαστε με τα δίκαια αιτήματα μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών για:
– Μείωση του μέγιστου αριθμού μαθητών/μαθητριών σε κάθε τμήμα με ανώτερο επιτρεπτό όριο 15 μαθητές/μαθήτριες.
– Κάλυψη με μόνιμο προσωπικό καθαριότητας όλες τις σχολικές μονάδες καθ’ όλη τη διάρκεια της λειτουργίας.
– Γενναία αύξηση της επιχορήγησης των Σχολικών Επιτροπών προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες.
– Καμία ώρα κενή, καμία αίθουσα κενή, λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών. Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
– Λειτουργία του ολοήμερου ανά τμήμα και όχι ανά σχολείο.
– Δημιουργία Σχολιατρικής Υπηρεσίας που θα έχει την ευθύνη για τον έλεγχο λειτουργίας των σχολείων αλλά και τη διαχείριση των κρουσμάτων.
– Εξασφάλιση δωρεάν τεστ για μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς.