Αρχική Πολιτισμος Θεατρική παράσταση “Τερέζ Ρακέν” του Εμίλ Ζολά

Θεατρική παράσταση “Τερέζ Ρακέν” του Εμίλ Ζολά

688

ΘΕΑΤΡΟ “ΡΟΕΣ”
Θεατρική Παράσταση “ΤΕΡΕΖ ΡΑΚΕΝ”

Το Θέατρο «Ροές» και η «R.M. LIGHT» κατόπιν ειδικής συνεννόησης με τον σύλλογό μας προσφέρει σε όλα τα μέλη του Συλλόγου τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σε μειωμένη τιμή την παράσταση: «Τερέζ Ρακέν» στο θέατρο Ροές (Ιάκχου 16, Γκάζι).

Το «Τερέζ Ρακέν» είναι μυθιστόρημα του Εμίλ Ζολά, μία επιστημονική ανάλυση της ανθρώπινης λειτουργίας -όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε. Το έργο ανεβαίνει σε σκηνοθεσία και διασκευή Λίλλυς Μελεμέ. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Μαρία Κίτσου. Μαζί της ο Κώστας Βασαρδάνης και ο Θανάσης Πατριαρχέας. Στον ρόλο της κυρίας Ρακέν, η Σοφία Σεϊρλή.

  • 10€/εισιτήριο για κάθε μέλος μας και η ίδια τιμή για όσα άτομα δηλωθούν ανεξάρτητα αν είναι μέλη μας.
  • 8€/εισιτήριο για ομαδικές κρατήσεις άνω των 10 ατόμων.

Πως θα γίνεται η κράτηση:
Παίρνετε τηλέφωνο στο 2130356915 ή 6944654489 τον κ. Κωνσταντουλάκη και κάνετε κράτηση για την μέρα που επιθυμείτε και αναφέρετε ότι είστε από τον ΣΥΑΤ. Τα εισιτήρια θα τα πάρετε την ίδια μέρα 1 έως μισή ώρα νωρίτερα από την παράσταση από το Ταμείο του θεάτρου.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο 21:00
Σάββατο & Κυριακή 19:00

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ

Το ερωτικό δραματικό μυθιστόρημα «Τερέζ Ρακέν» δημοσιεύτηκε το 1867 και χάραξε την πορεία της λογοτεχνίας. Το κοινό των Παρισίων θεώρησε το έργο πορνογραφικό για την ασυμβίβαστη απεικόνιση του γυναικείου ερωτισμού. Η ακρότητά του έργου μεταμορφώνει τη θεατρική τέχνη, ανοίγοντας την γκάμα της προς ακραίες συμπεριφορές, που μέχρι τότε αποτελούσαν ταμπού. Το θέμα της Τερέζ Ρακέν, έγινε αγαπημένο αντικείμενο της μετέπειτα λογοτεχνίας του θεάτρου άλλα και του κινηματογράφου, δίνοντας αρκετά αριστουργήματα, που απασχόλησαν κοινό και κριτικούς. Στην ιστορία του Ζολά, βασίστηκαν πολλές ταινίες και τηλεοπτικές σειρές, από την «βωβή» Τερέζ Ρακέν του Ζακ Φέηντερ, την ταινία “InSecret”του Τσάρλυ Στράτον, με την βραβευμένη με 2 Όσκαρ, Τζέσικα Λανγκ και την κορεάτικη “Δίψα” του Παρκ Τσαν Γουκ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ

Ο Εμίλ Ζολά ήταν Γάλλος συγγραφέας, ο κυριότερος εκπρόσωπος του νατουραλισμού, ασκώντας τεράστια κοινωνική επιρροή με το έργο και τις παρεμβάσεις του. Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1840. Από τα 18 και μετά έζησε στο Παρίσι. Άρχισε να δημοσιεύει ποιήματα σε εφημερίδες και περιοδικά, ενώ τα πρώτα του βιβλία ήταν τα Παραμύθια στη Νινόν και Η εξομολόγηση του Κλαύδιου.

Ο Εμίλ Ζολά είχε ενεργό συμμετοχή στα κοινωνικά και πολιτικά πράγματα της Γαλλίας. Χαρακτηριστικές υπήρξαν οι θέσεις του κατά του Ναπολέοντα και του ιερατείου.

Μετά το πρώτο σημαντικό μυθιστόρημά του Τερέζ Ρακέν (1867), ξεκίνησε μια σειρά έργων με τον τίτλο «Λε Ρουγκόν Μακάρ – Φυσική και κοινωνική ιστορία μιας οικογένειας υπό την Β΄ Αυτοκρατορία», όπου περιλαμβάνονται περισσότερα από τα μισά μυθιστορήματά του, θέλοντας να αναλύσει με διεισδυτική κριτική ματιά τις πτυχές της τότε γαλλικής κοινωνίας.

Σε αυτή τη σειρά συγκαταλέγεται Η ταβέρνα (1877), ένα αριστούργημα, το οποίο εμβαθύνει στο φαινόμενο του αλκοολισμού και της φτώχειας στην εργατική τάξη. Επίσης, η Νανά (1880), που, με τη συμβολική μορφή μιας πόρνης, η οποία διαφθείρει την παριζιάνικη ελίτ, δηλώνεται η κατάπτωση της Δεύτερης Γαλλικής Αυτοκρατορίας. Επιπλέον, με το Ζερμινάλ (1885) —το καλύτερο ίσως έργο του— έστρεψε τον προβολέα στις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας των ανθρακωρύχων.

Στη συνέχεια, δημιούργησε δύο τριλογίες, Οι τρεις πόλεις και Τα τέσσερα Ευαγγέλια, με τη δεύτερη να μένει ανολοκλήρωτη. Ωστόσο, τα έργα αυτά τον καθιέρωσαν στο ευρύ κοινό.

Στα τελευταία χρόνια της ζωής του έμελλε να συνταράξει συθέμελα τη γαλλική κοινωνία με την ανοιχτή επιστολή του προς τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία δημοσιεύτηκε στο εξώφυλλο της εφημερίδας L’Aurore υπό τον τίτλο «Κατηγορώ!» (1898), που αφορούσε στην γνωστή υπόθεση Ντρέιφους. ´Ηταν υποψήφιος για το βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας το 1901 και το 1902.