Αρχική e-Ε.Φ.Κ.Α. Επίσκεψη Τσακλόγλου στον e-ΕΦΚΑ στην οδό Φιλελλήνων 13-15

Επίσκεψη Τσακλόγλου στον e-ΕΦΚΑ στην οδό Φιλελλήνων 13-15

40

Την Πέμπτη 25/2/2021 πραγματοποιήθηκε επίσκεψη του αρμόδιου υφυπουργού Εργασίας κ.Τσακλόγλου στον e-ΕΦΚΑ, όπου στεγάζεται η Γενική Διεύθυνση συντάξεων του Δημοσίου στο κτίριο της οδού Φιλελλήνων 13-15, το οποίο είχαν φροντίσει προηγουμένως να “γυαλιστεί από την κορυφή έως τα νύχια” και να απομακρυνθούν διάφορες κούτες και αντικείμενα που ήταν διάσπαρτα.

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου μας ζήτησε να συναντηθεί μαζί του και θέσαμε τα παρακάτω θέματα:
– Τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στον e-ΕΦΚΑ
– Την τραγική έλλειψη προσωπικού και την έλλειψη τεχνολογικού εξοπλισμού, ηλεκτρονικών υπολογιστών κλπ, που είναι οι βασικές αιτίες των εκκρεμών συντάξεων
– Την κατάσταση που επικρατεί στο τηλεφωνικό κέντρο, όπου 20 υπάλληλοι θα πρέπει να απαντούν σε πάνω από 3000 κλήσεις καθημερινά απ’ όλη την Ελλάδα
– Την ασυμβατότητα των συστημάτων των ενοποιημένων ταμείων και τους διαφορετικούς κανονισμούς παροχών
– Τον αποκλεισμό των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ από την κινητικότητα, την απόσπαση κλπ για οποιοδήποτε λόγο λες και είμαστε δουλοπάροικοι σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στο υπόλοιπο δημόσιο

Και τέλος, δηλώσαμε την αντίθεσή μας στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης σύμφωνα με το πόρισμα Πισσαρίδη, στο οποίο είναι εκ των συντακτών του.

Για τα παραπάνω που αφορούν την λειτουργία του e-ΕΦΚΑ μας απάντησε ότι είναι αρμοδιότητα της διοίκησης του e-ΕΦΚΑ, της οποίας όμως είναι πολιτικός προϊστάμενος και φέρει την κυβερνητική ευθύνη.

Για το θέμα του αποκλεισμού μας από κάθε μετακίνηση εκτός φορέα το αιτιολόγησε ότι βρισκόμαστε “σε πόλεμο” και έτσι πρέπει να γίνει παραγνωρίζοντας ότι ο τεράστιος αριθμός των υπαλλήλων του e-ΕΦΚΑ που θέλει να φύγει από τον φορέα οφείλεται στις απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν.

Τέλος, υπερασπίστηκε την πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την επικουρική ασφάλιση με το επιχείρημα ότι οι εισφορές των εργαζομένων θα πρέπει να τροφοδοτήσουν την ανάπτυξη και να επενδυθούν.

Του υπενθυμίσαμε ότι το ίδιο επιχείρημα χρησιμοποιήθηκε για να αγοράζονται μετοχές, δομημένα ομόλογα κλπ με τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία εξανεμίστηκαν και το ίδιο εγχείρημα εφαρμόστηκε στη Χιλή του Πινοσέτ και χρεοκόπησε η κοινωνική ασφάλιση.

Η δημόσια επικουρική ασφάλιση είναι βασικός πυλώνας της κοινωνικής ασφάλισης, τα επικουρικά ταμεία ουδέποτε χρηματοδοτήθηκαν από το κράτος, όπως λανθασμένα πιστεύει αλλά το αντίθετο και διαχρονικά λεηλατήθηκαν.