Αρχική Α.Δ.Ε.Δ.Υ. Απεργία – Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Απεργία – Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

330

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΗΝ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΤΕΑΕΠ

 

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Το Ασφαλιστικό είναι το βασικό πλέγμα προστασίας των εργαζομένων. Είναι συλλογική κατάκτηση του λαού, που γεννήθηκε μέσα από τις αξίες της αλληλεγγύης και της ενότητας των εργαζομένων, την ανάγκη προστασίας της ζωής τους.

Το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη. Είναι μια σειρά προστατευτικές πλευρές που ξεκινούν από την προστασία της μητρότητας, την ασφάλιση των παιδιών και τα εμβόλιά τους, μέχρι τα φάρμακα και τις ιατρικές εξετάσεις, την προστασία απέναντι στον επαγγελματικό κίνδυνο, την προστασία των ΑμεΑ κ.λπ.

Ήρθε η ώρα να βγούμε όλοι μπροστά και να απαιτήσουμε
ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ

Με το νέο Σχέδιο Νόμου:

1. Το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την πλήρη κατάργησή του, σύμφωνα και με το πρόγραμμα της ΝΔ, για τους τρεις πυλώνες, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης. Ταυτόχρονα, μεταφέρονται στον ΕΦΚΑ και τα 7 δις αποθεματικά που έχει το ΕΤΕΑΕΠ για τις επικουρικές συντάξεις και τα εφάπαξ των εργαζομένων, με σκοπό να μπαλώσουν τα ελλείμματα του ΕΦΚΑ.

2. Τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης παραμένουν στα 67 για όλους, άντρες και γυναίκες (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης, δηλαδή 12.000 ένσημα!!!). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων, ούτε για τους εκπαιδευτικούς που είχαν ειδικές συνταξιοδοτικές διατάξεις (ν. 3075/02). Η συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών εργαζομένων, αυριανών συνταξιούχων ούτε κατά διάνοια δεν θα προσεγγίσει τα 30 ασφαλιστικά χρόνια = 9000 ένσημα.

3. Διατηρείται η κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης που περικόπηκε με μνημονιακούς νόμους. Κόβεται ακόμα και το ετήσιο επίδομα που βάφτιζαν “13η σύνταξη”.

4. Στο στόχο μπαίνουν ξανά τα ΒΑΕ. Καμία διάταξη δεν υπάρχει για τη μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησής τους.

5. Εφαρμόζονται πλήρως, χωρίς καμία αλλαγή, οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40%. Ήδη στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020 οι περικοπές στο ΕΤΕΑΕΠ ξεπερνούν τα 71 εκ. ευρώ και στον ΕΦΚΑ τα 150 εκ. ευρώ!

6. Η κρατική εγγύηση περιορίζεται στα 345 ευρώ της “εθνικής σύνταξης”.

7. Διατηρούνται τα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για το 90% των συνταξιούχων. Και το ψαλίδι των περικοπών έρχεται.

8. Διατηρείται η διαχρονική λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία (80 δις) και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων. Μόνο με το PSI το κούρεμα των ταμείων του Σαμαρά – Βενιζέλου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλάπηκαν 17,5 δις.

Ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες υπάρχει μια ομοβροντία ψεμάτων πάνω στο ψέμα. Οι αλχημείες της κυβέρνησης έχουν ξεπεράσει κάθε όριο. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες έχουν στήσει τρελό χορό με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, γιατί μυρίστηκαν δισεκατομμύρια κέρδη.

Διεκδικούμε:
1. Το Νομοσχέδιο να αποσυρθεί τώρα!
2. Όχι στην συγχώνευση του ΕΤΕΑΕΠ
3. Κοινωνική ασφάλιση για όλους, Δημόσια Υποχρεωτική. Υγεία – Πρόνοια Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν.
4. Κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών μνημονιακών νόμων.
5. Κατάργηση της αύξησης των ορίων ηλικίας στα 67 έτη. Όρια ηλικίας στα 60 για τους άνδρες 55 για τις γυναίκες, 5 χρόνια λιγότερα για τα ΒΑΕ.
6. Επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης. Κατώτερη σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού.
7. Πλήρης Κρατική Εγγύηση όλων των Συντάξεων.

Υπερασπιζόμαστε μαζί ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι
την αυτοτελή ύπαρξη του ΕΤΕΑΕΠ
την Δημόσια κοινωνική Ασφάλιση για όλους!

ΟΛΟΙ στην 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στις 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2020.
Όλοι στις Συγκεντρώσεις 10.30π.μ – Προπύλαια
(Προσυγκέντρωση Πλ.Κάνιγγος 10π.μ.)