Αρχική Κοινωνια Ανακοίνωση – Μέτρα για κορονοϊό

Ανακοίνωση – Μέτρα για κορονοϊό

109

ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΛΑΟΥ

Η κατάσταση της πανδημίας βρίσκεται σήμερα στο χειρότερο σημείο. Η νέα παραλλαγή Όμικρον σαρώνει, τα κρούσματα έφτασαν τις 20.000 σε μια ημέρα, μετράμε δεκάδες νεκρούς και διασωληνομένους πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται εκτός ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που ο μαζικός εμβολιασμός είναι καθηλωμένος. Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές. Οι συνεχείς επικλήσεις στην ατομική ευθύνη αποδείχτηκαν ότι δεν υπηρετούν την προστασία της υγείας του λαού, αλλά την απρόσκοπτη λειτουργία και κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι βασικοί χώροι διασποράς του κορονοϊού, οι μεγάλοι χώροι δουλειάς, τα σχολεία και τα μέσα μαζικής μεταφοράς έχουν μείνει ανοχύρωτα με υγειονομικά πρωτόκολλα τα οποία δεν ανταποκρίνονται σε ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ την περίοδο των Χριστουγέννων που δείχνουν ότι το 76% των κρουσμάτων είναι μέχρι 59 ετών, δηλαδή νεαρότερες και παραγωγικές ηλικίες και ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων βρίσκεται στην Αττική, στη Θεσσαλονίκη και σε άλλα αστικά κέντρα το επιβεβαιώνουν.

Ο λαός μας πληρώνει τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο που δεν προέβλεπαν ούτε την καραντίνα για τους εμβολιασμένους, ούτε τα μαζικά και δωρεάν προληπτικά τεστ, ούτε κάποια ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση. Το κόστος για την προμήθεια μασκών είναι πολύ μεγαλύτερο από την αύξηση ψίχουλα στον κατώτερο μισθό ενώ μαζί με τα τεστ σε φαρμακεία και ιδιωτικά διαγνωστικά το εισόδημα των εργαζομένων δέχεται ένα μεγάλο χτύπημα.

Πληρώνει την τραγική κατάσταση στα σχολεία που αντί της αραίωσης του μαθητικού πληθυσμού στις σχολικές αίθουσες, είχαμε πύκνωση 27 και 28 μαθητών, με πολλούς μαθητές να νοσούν, να διαδίδουν τον ιό στους συμμαθητές και στους γονείς τους αλλά να μην υπάρχει πρωτόκολλο προστασίας και ιχνιλάτηση με ευθύνη του κράτους. Κάπως έτσι τους τελευταίους δύο μήνες νόσησαν με κορονοϊο πάνω από 35.000 νέοι κάτω των 17 ετών, το 25% των συνολικών κρουσμάτων.

Πληρώνει την τραγική κατάσταση στα Μέσα μαζικής Μεταφοράς, τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό, τις μεγάλες καθυστερήσεις των δρομολογίων, την ελλειπή απολύμανση οχημάτων και βαγονιών και τον τεράστιο συγχρωτισμό τις ώρες αιχμής.

Πληρώνει τη μεγάλη διασπορά στους χώρους δουλειάς αφού ούτε η κυβέρνηση ούτε οι επιχειρηματικοί όμιλοι παίρνουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας λόγω ότι κοστίζουν. Η υποχρεωτική τηλεργασία που αφορά ένα τμήμα εργαζομένων γίνεται με τους χειρότερους όρους για τους ίδιους και τις οικογένειες τους όμως δεν αφορά την πλειοψηφία που συνεχίζει να εργάζεται με συνεχή εντατικοποίηση, όπως είδαμε και στον δικό μας χώρο του e-ΕΦΚΑ, αλλά και στις μεγάλες βιομηχανίες, στις μεγάλες αποθήκες, στα αμαξοστάσια και στις συγκοινωνίες, στα σούπερ μάρκετ, στα μεγάλα ξενοδοχεία και στον επισιτισμό, στα εργοτάξια, στην καθαριότητα και άλλες τεχνικές υπηρεσίες των δήμων.

Προκειμένου να μη θιγεί η «βιτρίνα» της Κυβέρνησης για την απρόσκοπτη λειτουργία της «σαν να μην υπάρχει πανδημία» και για να μην θιγεί η κερδοφορία των επιχειρήσεων, έχουν σχεδόν οριστικά κοπεί οι άδειες ειδικού σκοπού, τα κρατικά όργανα έλεγχου όπως το ΣΕΠΕ και το ΚΕΠΕΚ έχουν αποψιλωθεί, οι γιατροί εργασίας είναι μόνο στα χαρτιά, ο προληπτικός έλεγχος σε μεγάλους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους είναι ανύπαρκτος.

Οι εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης αποτυπώνονται στην οριακή λειτουργία του δημοσίου συστήματος υγείας και ιδιαίτερα των νοσοκομείων που δίνουν τη μάχη χωρίς επαρκή προσωπικό, ειδικά υγειονομικό αλλά και επαρκείς υποδομές, ειδικά σε ΜΕΘ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά την επίταξη του ιδιωτικού τομέα της υγείας. Αποτυπώνονται στην ουσιαστική εγκατάλειψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, της πρόληψης, ιδιαίτερα με τα μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ αλλά και της ουσιαστικής – επιστημονικής ενημέρωσης του λαού για την ανάγκη του μαζικού εμβολιασμού. Η επιδημιολογική επιτήρηση και η ιχνηλάτηση με ευθύνη του κράτους είναι μόνο λόγια.

Η κυβέρνηση κρύβει τις ευθύνες της πίσω από την “ατομική ευθύνη” και τον ανορθολογισμό που η ίδια καλλιέργησε.

ΤΩΡΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ

Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία δεν μπορούμε να περιμένουμε λύσεις από μια τέτοια χρεοκοπημένη πολιτική και από τα κόμματα που την υπηρετούν. Δυναμώνουμε την οργάνωση και τον αγώνα μέσα από τα σωματεία μας, με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας μας από την πανδημία. Ότι έχουμε καταφέρει εδώ και δυο χρόνια, το έχουμε καταφέρει με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, με πλατιά λαϊκή αλληλεγγύη. Δεν θα αφήσουμε να παίζουν με τις ζωές μας. Εδώ και τώρα να γίνουν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους δωρεάν και επαναλαμβανόμενα, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι. Να βγαίνουν σε προληπτική καραντίνα οι συνάδελφοι που έχουν έρθει σε άμεση επαφή με όσους νοσούν, ανεξάρτητα αν έχουν εμβολιαστεί ή όχι, χωρίς να χάσουν μεροκάματο ή να τους χρεωθεί κανονική άδεια και να κάνουν μοριακά τεστ με ευθύνη της εργοδοσίας. Να επιστραφούν τα χρήματα των τεστ στους εργαζόμενους που τα πλήρωσαν από την τσέπη τους. Να χορηγούνται στους εργαζόμενους δωρεάν κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ:
• Μαζικά και επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ για όλο τον πληθυσμό.
• Οργάνωση τώρα της επιδημιολογικής επιτήρησης και ουσιαστικής ιχνηλάτησης στους χώρους εργασίας με ευθύνη του κράτους.
• ‘Ελεγχο των μέτρων προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων καθώς και οργάνωση προληπτικών ελέγχων σε μεγάλους εργασιακούς χώρους με ευθύνη του ΕΟΔΥ και του ΣΕΠΕ.
• Εξασφάλιση αδειών ειδικού σκοπού σε όσους εργαζόμενους βγαίνουν θετικοί, νοσούν, σε όσους βρίσκονται σε καραντίνα και σε όσους πρέπει να επιτηρούν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, με το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
• Μέτρα για τακτικά και ασφαλή δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες, στα μέσα μεταφοράς.
• Πάταξη της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, απαγόρευση των αναστολών συμβάσεων και των απολύσεων. Καμία περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων με πρόσχημα τον κορονοϊό.
• Ενίσχυση του προγράμματος μαζικού εμβολιασμού, ειδικά σε προσφυγικούς καταυλισμούς και στους μετανάστες εργάτες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Πλατιά και οργανωμένη επιστημονική ενημέρωση του λαού με επίκεντρο τους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, κοινωνικές ομάδες “υψηλού κινδύνου”.
• Κρατική χρηματοδότηση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, των νοσοκομείων και της Πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας, για προσλήψεις μόνιμου υγειονομικού και λοιπού προσωπικού, για νέες ΜΕΘ, επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
• Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, με προτεραιότητα στις ΜΕΘ.
• Μέτρα για την έναρξη των σχολείων. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.